به عنوان والدین یکی از وظایف شما تربیت کودک و آموزش رفتار درست به اوست. این کار مستلزم زمان و صبر زیادی است. در اینجا ۱۰ راهکار مهم برای تربیت درست کودک ارائه میدهیم که عمل به آنها برای آموزش رفتار درست و تربیت موثر کودکتان مفید خواهد بود.
این راهکارها همچنین به کودک کمک میکنند رفتار خود را مدیریت کند.
- رفتار درست را به کودک نشان دهید. با کلمات آرام و رفتار درست خودتان، خوب و بد را به کودک آموزش دهید. خودتان الگوی خوبی برای کودک باشید تا از شما یاد بگیرد. تربیت درست کودک با رفتار و گفتار همزمان شما تضمین شود.
- برای کودک محدودیت قرار دهید. قوانین واضح و پایداری وضع کنید که کودک توانایی رعایت آنها را داشته باشد. این قوانین را با کلماتی متناسب با سن کودک برایش توضیح دهید تا قابل فهم باشند.
- پیامدهای رفتار نادرست کودک را توضیح دهید. با آرامش و قاطعیت پیامدهای رفتار بد کودک را به او توضیح دهید. مثلاً به او بگویید اگر اسباببازیهایش را جمع نکند، تا پایان روز اجازه بازی با آنها را نخواهد داشت و فوراً به حرفی که زدهاید عمل کنید. اسباببازیها را جمع کنید و زود آنها را به کودک پس ندهید. ولی یادتان باشد هیچ وقت کودک را از چیزی که واقعاً به آن نیاز دارد مانند «غذا» محروم نکنید.
- به حرفهای کودک خوب گوش بدهید. گوش دادن اهمیت زیادی دارد. قبل از کمک به کودک در حل مشکلش، اجازه دهید حرف خود را تمام کند. گاهی کافیست در مورد یک کار بد مثل حسادت، فقط برای کودک توضیح دهید و او هم گوش دهد.
- به کودک توجه کنید. قدرتمندترین ابزار برای تربیت کودک توجه کردن به اوست. یعنی رفتارهای خوب را تشویق و رفتارهای بد را نکوهش کنید. یادتان باشد همه کودکان نیاز به توجه والدین دارند.
- رفتار خوب کودک را تحسین کنید. کودک باید هم متوجه کار بد خود شود و هم کار خوب. به کار خوب کودک توجه بیشتری کرده و تلاش و موفقیت او را تحسین کنید. در بیان کار خوب کودک دقیق باشید. مثلا بگویید:«چه کار خوبی کردی اسباببازیهاتو جمع کردی».
- کار اشتباه کودک را نادیده بگیرید. تا زمانی که کودک کار خطرناکی انجام نمیدهد و در مورد کارهای خوب خود هم تشویق میشود، نادیده گرفتن برخی اشتباهات بهترین روش برای توقف انجام دادن آنها و تربیت کودک است. گاهی نادیده گرفتن اشتباه باعث میشود کودک با پیامد کار خود مواجه شود. مثلاً اگر کودک بیسکویتهای خود را به زمین میاندازد، چیزی به او نگویید. وقتی دیگر بیسکویتی برای خوردن نداشته باشد، متوجه اشتباه خود میشود و دیگر این کار را تکرار نمیکند.
- برای مشکلات آینده آماده باشید. شرایطی را که احتمال خطا کردن کودک در آنها وجود دارد شناسایی کرده و برای آن آماده باشید تا بدانید چه رفتاری باید از کودک انتظار داشته باشید و خودتان چه عکسالعملی نشان دهید.
- رفتار جایگزین به کودک معرفی کنید. گاهی اوقات کودک چون حوصلهاش سر رفته و نمیداند چه کاری انجام دهد، اشتباه میکند. پس پیشنهادی برای جایگزینی آن اشتباه داشته باشید.
- کودک را به اتاقش بفرستید. این کار را مخصوصاً هنگام شکستن قوانین توسط کودک انجام دهید و او را از صحنه خارج کنید. خیلی کوتاه و در چند کلمه اشتباه کودک را به او گوشزد کرده و از او بخواهید برود. زمان تنها بودن و تنبیه کودک بستگی به سن او دارد. یک دقیقه برای هر سال از سن کودک کافیست. برای کودکان ۳ سال به بالا، لازم نیست شما زمان قرار دهید. اجازه دهید خودش آن را تعیین کند. مثلاً بگویید:«برو به اتاقت و وقتی حس کردی میتونی رفتارتو کنترل کنی بیا بیرون». این روش برای تربیت کودکان بزرگتر و حتی نوجوانان هم موثر است و باعث تقویت مهارت خودمدیریتی در آنها میشود.
نرم افزار کوچیکا شما را با بیش از ۱0۰۰ بازی و فعالیت آشنا میکند تا با کمک آنها اوقات کودک خود را پر کرده و تربیت درست کودک را رقم بزنید.