تا به حال با ترس شبانه کودک مواجه شدهاید؟ آیا تفاوت آن با ترس معمولی کودک را میدانید؟نیمههای شب با جیغهای ممتد کودک خود بیدار میشوید و به سمت او میدوید.
به نظر بیدار میرسد ولی مدام جیغ میزند. سعی میکنید آرامش کنید ولی شرایط بدتر و بدتر میشود.
اگر چنین تجربه وحشتآوری داشتهاید، یعنی کودک شما ترس شبانه را تجربه میکند. وحشت و ترس شبانه کودک بسیار ترسناک و آزاردهنده است ولی آسیبی به او نمیرساند. حدود ۵ درصد کودکان این نوع ترس را تجربه میکنند و احتمال مشکلات روانشناسی و عاطفی قابل توجه در آنها بسیار کم است.
ترس شبانه کودک چیست؟
وحشت و ترس شبانه کودک هیچ ارتباطی با کابوس دیدن او ندارد. در این نوع ترس، کودک معمولا نیمه خواب، نیمه بیدار است ولی صبح فردا نمیتواند چیزی را به خاطر بیاورد. کابوس دیدن بیشتر در حالت حرکت تند چشم در خواب اتفاق میافتد و کودک معمولاً میتواند بخشهایی از آنچه دیده را به خاطر بیاورد. برخی نشانههای ترس شبانه کودک عبارتند از:
- جیغ زدن غیر قابل کنترل
- عرق کردن
- ناآرامی و دست و پا زدن
- بالا رفتن ضربان قلب
- تند شدن تنفس
نکته: ترس شبانه معمولاً بین ۳ تا ۸ سالگی ۳۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از به خواب رفتن کودک، اتفاق میافتد.
دلایل ترس شبانه کودک
ترس شبانه کودک آسیبی به او نمیرساند ولی بسیار برای پدر و مادر ناراحتکننده و ناخوشایند است؛ پس شاید بتوان با دانستن عوامل به وجود آورنده آن، از این اتفاق جلوگیری کرد. برخی از این عوامل عبارتند از:
- کمبود خواب در کودک
- تغییر برنامه قبل از خواب کودک
- تب داشتن و بیماری
- نیاز به رفتن به دستشویی
- یک صدای ناگهانی
- عوارض برخی داروهای خاص
- سابقه خانوادگی در راه رفتن در خواب و ترس شبانه
- بیش از حد خسته بودن کودک
- اضطراب
- تغییر محیط خواب
هنگام ترس شبانه کودک چه کنیم؟
- سخت است ولی نباید کودک را هنگام تجربه ترس شبانه بیدار کنید. با آرامش صبر کنید تا حالتهای او فروکش کنند. اگر کودک را بیدار کنید، حس آشفتگی و گیجی به او دست میدهد و نمیتواند دوباره بهراحتی به خواب برود.
- هیچ دخالتی نکنید مگر اینکه خطری کودک را تهدید کند و بخواهد با لوازم اطراف به خودش آسیب برساند. بنابراین اطراف کودک را از وسایل خطرناک خالی کنید.
- با انجام کارهای آرامشبخش قبل از خوابیدن، احتمال ترس شبانه در کودک را پایین بیاورید.
- با صحبت در مورد این اتفاق، نگرانی و اضطراب را در کودک افزایش ندهید.
- ترس شبانه در کودک معمولاً به خود به خودی خود برطرف میشود و نیاز به مداخله پزشکی ندارد ولی اگر حس میکنید اتفاق دیگری مثل تشنج در کنار آن میافتد یا کودک پس از پایان تجربه هم ناآرام و مضطرب است و این حالت در طول روز هم ادامه دارد، حتماً با پزشک مشورت کنید.
پیشگیری از ترس شبانه در کودک
کودکی که خواب خوبی دارد، معمولاً دچار ترس شبانه نمیشود و همانطور که گفتیم، کمبود خواب یکی از دلایل اصلی این نوع ترس کودک است. بنابراین باید روند خوابیدن را با انجام یکسری کارهای منظم، آرامشبخش کنید. مثلا برنامه پیش از خواب کودک میتواند شامل مسواک زدن، خواندن کتاب و قرار گرفتن در تخت خواب باشد. این برنامه را حتما قبل از اینکه کودک بیش از اندازه خسته شود و شروع کند به مالیدن چشمانش، آغاز کنید.
با استفاده از نرمافزار کوچیکا میتوانید ایدههای جالبی برای برنامه پیش از خواب کودک بدست آورید و در کنار آن با بیش از ۱۸۰۰ بازی جهت سرگرم کردن او آشنا شوید.